29 ℃

Overvaller Wesley de B. stopt ermee: “Met de huidige inflatie niet meer de moeite waard”

Overvaller Wesley de B. stopt ermee: “Met de huidige inflatie niet meer de moeite waard”
Foto: Luis Molinero / Kekyalyaynen / Shutterstock.com

Ruim vijftien jaar was Wesley de B. actief als overvaller in winkels, snackbars en steegjes door heel Nederland. Vanavond pleegt hij zijn allerlaatste overval. Onder meer door de hoge inflatie kan hij er niet meer van rondkomen.

We spreken Wesley in een parkeergarage, waar hij zojuist een ouder echtpaar heeft overvallen. “Vroeger kon ik hier een goede boterham mee verdienen. Met twee of drie overvallen per maand had ik genoeg om van te leven. Nu kan dat niet meer. De wereld is echt veranderd”, vertelt hij.

“Omdat iedereen tegenwoordig met een pinpas betaalt, hebben winkeliers en consumenten sowieso al minder cash op zak. Daardoor liep de buit al jaren terug. En daar komt de inflatie nog eens bij. Van een gemiddelde buit kan ik nu hooguit twee keer boodschappen doen.”

Daarnaast krijgt Wesley steeds meer kritiek op zijn werk: “Tijdens een overval krijg ik regelmatig nare opmerkingen naar mijn hoofd, zoals ‘afblijven, klootzak’ of ‘ga werken’. Dat is niet leuk om te horen. Mensen vergeten weleens dat ik tijdens een overval ook risico loop. Daar mag best wat tegenover staan, vind ik. Kijk, ik pleeg mijn overvallen altijd met respect voor het slachtoffer, maar het moet wel van twee kanten komen.”

 
Deel dit artikel: