27 ℃

Overstromingen Afrika ook in ons land gesprek van de dag

Nederlanders raken maar niet uitgepraat over de ramp in Afrika, waarbij inmiddels al meer dan duizend doden zijn gevallen. In sportkantines, bij de koffieautomaat en op social media zijn de overstromingen het gesprek van de dag.

Foto: Migel / Shutterstock.com

Zoals iedereen weet heeft de cycloon Idai in Zuidoost-Afrika een verschrikkelijke ramp veroorzaakt. De storm had enorme overstromingen en modderstromen tot gevolg. Hele dorpen zijn weggespoeld. Bijna 3 miljoen mensen zijn door de ramp getroffen. In Nederland wordt volop meegeleefd met de slachtoffers.

In verband met de ramp zijn verschillende festiviteiten in Nederland afgelast. Een Hollandse hits-festival in Zwolle gaat niet door, uit solidariteit met de slachtoffers in Afrika. “Gezien de vreselijke situatie in Afrika hebben wij besloten om de feestavond niet door te laten gaan. U zult begrijpen dat het op dit moment ongepast is om feest te vieren”, zegt de organisator.

In een winkelcentrum in Meppel zoekt een groepje ouderen steun bij elkaar. Ze lezen kranten, die met grote koppen het laatste nieuws over de ramp brengen. In veel Nederlandse dorpen en steden zijn inmiddels spontane hulpacties gestart voor de slachtoffers. Nederland leeft intens mee, dat is duidelijk.

 
Deel dit artikel: