16 ℃

Overheid verbiedt online verkoop vape-vloeistoffen, maar Daan (24) vond een alternatief

Overheid verbiedt online verkoop vape-vloeistoffen, maar Daan (24) vond een alternatief
Foto: Vasyl Syniuk / Shutterstock.com

Sinds 1 juli mogen vloeistoffen voor elektronische sigaretten niet meer online verkocht worden. Veel Nederlanders zijn daarom noodgedwongen overgestapt op andere rookmiddelen. 

De overheid heeft de verkoop van zogenoemde ‘vapes’ via internet verboden. Bijna alle webwinkels voor elektronische rookvloeistoffen zijn inmiddels gesloten. Veel Nederlanders, vooral jongeren, moesten daarom noodgedwongen op zoek naar een alternatief. “Inmiddels heb ik godzijdank iets gevonden”, zegt de 22-jarige Daan van der Loog uit Hoorn.

In plaats van zijn vertrouwde ‘e-smoker’ rookt Daan voortaan een soort smoker die zonder elektriciteit werkt. “Ik vond dit product gewoon bij de Primera”, vertelt hij. “Er zitten er twintig in een pakje. Het werkt bijna hetzelfde als een elektronische sigaret, maar dan met vuur. Je moet dit product in brand steken, met bijvoorbeeld een aansteker of lucifers. En het is voor eenmalig gebruik, dus je houdt er wat meer afval aan over. Maar verder is het eigenlijk hetzelfde als vapen.”

Overigens heeft Daan alle begrip voor het online verkoopverbod op vape-vloeistoffen: “Ja, natuurlijk. Dat spul is natuurlijk hartstikke slecht, dus ik begrijp best waarom het niet meer via internet verkocht mag worden. De overheid mag mensen best een duwtje in de goede richting geven. Ik weet niet of deze analoge smoker minder schadelijk is, maar ik denk het wel.”

 
Deel dit artikel: