Overheid trekt 200 miljoen euro uit voor steunpakket hulpsinterklazen

Foto: Antonie Glaser / Shutterstock.com

In diverse gemeenten is de sinterklaasintocht op het laatste moment afgeblazen. Dit vanwege de angst voor verdere verspreiding van het coronavirus. Om de financiële gevolgen van deze onverwachte seizoenswerkloosheid op te vangen, komt de overheid met een steunpakket van 200 miljoen euro. Koepelorganisaties zijn niet tevreden.

Door het afblazen van de intochten zijn niet alleen kinderen de dupe, ook hulpsinterklazen en hulppieten worden hard geraakt. Zij werken meestal op basis van flexibele contracten en krijgen nu niet betaald. Het steunpakket moet voorkomen dat ze in de problemen komen. Ook worden ze gecompenseerd voor de overtollige voorraad pepernoten, chocoladeletters of ander snoepgoed.

Stichting Martijn is een van de organisaties die jaarlijks veel hulpsinterklazen levert. Ook dit jaar weer worden ze onevenredig hard getroffen. Een anonieme woordvoerder legt uit waarom het steunpakket niet ver genoeg gaat: “Het gaat ons helemaal niet om het geld. Veel van onze leden hebben een heel jaar uitgekeken om kindertjes op schoot te kunnen nemen. Dat genot is niet met een paar duizend euro af te kopen. Vorig jaar ook al, en nu weer. Wij trekken het niet meer.”

 
Deel dit artikel: