16 ℃

Overheid stuurt NL-Alert-testbericht: “De dood is dichterbij dan u denkt”

Overheid stuurt NL-Alert-testbericht: “De dood is dichterbij dan u denkt”
Foto: Perfectlab / Shutterstock.com / NP

De overheid verstuurde maandagmiddag om 12:00 uur weer een testbericht van NL Alert. Het bericht was bedoeld om Nederlanders eraan te herinneren dat de dood altijd op de loer ligt.

Elk half jaar verstuurt de overheid een testbericht om te laten zien hoe kwetsbaar het leven is. “Het bericht is niet alleen bedoeld om de systemen te testen, maar ook om mensen bij de les te houden. Het leven kan elk moment voorbij zijn. Met dit bericht wil de overheid voorkomen dat Nederlanders denken dat ze veilig zijn”, legt rampendeskundige Wilbert Mout uit.

“Nu gaat het om een testbericht, maar in principe kan er elk moment een échte alarmmelding komen. Bijvoorbeeld bij een brand met giftige dampen, een dijkdoorbraak of een Russische aanval met kernraketten. De dood is dichterbij dan u denkt.”

“Ik zie weleens mensen plannen maken voor de toekomst. Dan moet ik altijd een beetje lachen”, zegt de rampendeskundige. “Ze gaan studeren, bouwen een pensioen op, of sparen voor later. Dat is natuurlijk een beetje naïef. Het is allerminst zeker dat er überhaupt een toekomst is. In principe moet u er vanuit gaan dat u er morgen niet meer bent. Dan kan het alleen maar meevallen. Het is goed dat de overheid ons daar twee keer per jaar met zo’n berichtje op wijst. Ik word daar blij van.”

 
Deel dit artikel: