13 ℃

Overheid overweegt bonus voor ouderen die hun pensioen niet halen

Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com

Een nieuw plan moet er voor zorgen dat minder Nederlanders hun pensioen halen. Door toenemende vergrijzing dreigen de pensioenen van miljoenen ouderen onbetaalbaar te worden. De overheid denkt na over een nieuwe maatregel die de druk op de pensioenpotten moet verlagen: wie belooft vóór de pensioenleeftijd te overlijden, kan rekenen op een flinke bonus.

Econoom Frans van Deuteren spreekt van een geniaal plan: “Als alle werknemers hun pensioenleeftijd halen, hebben we een probleem. Er is straks simpelweg niet genoeg geld om al die pensioenen te betalen. Daarom zeg ik: bied mensen nu alvast een alternatief. Als er over tien jaar minder ouderen zijn, blijft er meer geld over voor de rest.”

De econoom legt zijn plan morgen voor aan het kabinet, dat mogelijk nog dit jaar een beslissing neemt. “De overheid moet mensen stimuleren om er op tijd uit te stappen. En daar mag best een financiële vergoeding tegenover staan”, legt hij uit.

“Kijk, als ik zou mogen kiezen tussen een schamel pensioentje op mijn 67ste, of nu meteen tienduizend euro, dan wist ik het wel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat mensen zich aan hun belofte houden. Het kan niet zo zijn dat iemand die beloofde op zijn 65ste te sterven twee jaar later nog in leven is. Gelukkig kunnen artsen daar een sturende rol in spelen. Maar mensen kunnen ook zelf veel doen, door bijvoorbeeld net wat vetter te eten.”

 
Deel dit artikel: