21 ℃

Overheid komt met staatsmenu’s in strijd tegen overgewicht

Ruim de helft van de Nederlanders is te dik. In de strijd tegen overgewicht moet de overheid staatsmenu’s gaan voorschrijven. Dat zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange.

Foto: Stephan Melzer / Africa Studio / Shutterstock.com / Openclipart-Vectors / Pixabay

“De meeste Nederlanders slagen er niet in om zelf te kiezen voor gezonde voeding. Ondanks zwaar overgewicht zijn veel Nederlanders regelmatig te vinden in de cafetaria of achter de frituurpan. Dat kán zo niet langer”, vindt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange. “De overheid moet de burger helpen de goede weg in te slaan. Als mensen niet vrijwillig kiezen voor gezonde voeding, dan moet het maar met een stukje dwang.”

De Lange pleit voor een verplicht door de overheid voorgeschreven menu. “Met als basis verse seizoensgroenten en streekproducten”, vult de deskundige aan. “De verplichte menu’s zijn steeds vetarm, vezelrijk en met weinig vlees. Uiteraard moet het klimaat worden ontzien. Dus geen boontjes meer uit Kenia, tomaten uit Spanje, appels uit Chili of vlees uit Argentinië.  Het kabinet zegt: eigen producten eerst.”

Hoe weet de overheid of mensen zich aan de staatsmenu’s houden? “Een stukje controle is uiteraard noodzakelijk”, aldus De Lange. “Het moet niet moeilijk zijn om overtreders op te sporen en te beboeten. Een geoefende controleur ruikt in de voortuin al of ergens de frituurpan aan staat.”

 
Deel dit artikel: