Overheid houdt miljoenen ouderen doelbewust in leven

De Nederlandse overheid heeft in 2017 zo’n drie miljoen ouderen doelbewust in leven gehouden. Dit terwijl bekend is dat deze groep economisch gezien vaak een negatieve toegevoegde waarde heeft. De vraag is nu: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Foto: David Pereiras / Shutterstock.com

Sociologe Ariane de Jonge wijst op de gevolgen van het huidige overheidsbeleid: “Ouderen plegen momenteel roofbouw op het pensioenstelsel, ze zorgen voor onnodig hoge zorgkosten, energieverbruik en uitstoot van CO2. Daarnaast hebben ze een significant negatief effect op de verkeersveiligheid in dit land.”

“Deze feiten zijn al jaren bekend, maar er wordt niets tegen gedaan”, gaat De Jonge verder. “En niet alleen dat, maar denk ook eens aan alle woningen die deze groep mensen bezet houdt, terwijl er een nijpend tekort is op de toch al zeer overspannen woningmarkt. Voor starters zijn er nauwelijks betaalbare woningen, omdat er bejaarden in zitten.”

Volgens de sociologe is het argument dat ouderen in het verleden veel hebben betekend niet langer valide: “Als we als samenleving verder willen moeten we vooruit kijken, niet achterom. De overheid blijft maar investeren in de ouderenzorg, terwijl deze groep feitelijk niets oplevert.”

 
Deel dit artikel: