19 ℃

Overheid biedt Nederlanders met de achternaam Janssen een andere naam aan

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De overheid gaat Nederlanders met de achternaam Janssen een andere naam aanbieden. Dat heeft het kabinet besloten, nu duidelijk is dat ook het Janssen-vaccin in uitzonderlijke gevallen trombose kan veroorzaken.

Eerder besloot het kabinet al dat mensen die nog moeten worden uitgenodigd voor een vaccinatie geen Janssen-vaccin meer krijgen. “Ik wil benadrukken dat het gaat om zeer zeldzame bijwerkingen, maar genoeg om de naam Janssen een negatieve bijklank te geven. Veel Nederlanders met de achternaam Janssen voelen zich daar niet meer prettig bij. Ik begrijp dat”, aldus minister De Jonge.

Volgens de Nederlandse Familienamenbank wonen in ons land ruim 54.000 mensen met de achternaam Janssen. Zij mogen van de overheid kosteloos hun naam laten veranderen in het bevolkingsregister.

Jannie Janssen (51) uit Strielwouden ging vanmorgen al naar het gemeentehuis om haar naam te laten wijzigen. “Na alle ophef in de media durfde ik me nergens meer voor te stellen. Steeds kreeg ik de vraag of ik toevallig familie ben van de farmaceut”, vertelt ze. “Bovendien vond ik de naam Janssen veel te gewoontjes. Mijn nieuwe naam past beter bij mij. Het klinkt ook wel exotisch, Jane Bernigau.”

 
Deel dit artikel: