17 ℃

Ouders verdacht van kinderarbeid

Een echtpaar uit Ede hangt een gevangenisstraf van enkele jaren boven het hoofd. Hun 6-jarige zoon moest jarenlang diverse huishoudelijke werkzaamheden verrichten. Kinderarbeid is in Nederland verboden.

Foto: Natalia / Shutterstock.com

Moeder Mariska L. liet haar zoon soms meerdere avonden per week helpen met de afwas. Ook werd het kind soms gedwongen om de tafel te dekken. Het is in ons land verboden om kinderen jonger dan 11 jaar te laten werken. De wet spreekt dan van kinderarbeid.

Behalve afwassen en tafeldekken werd het kind nog voor andere werkzaamheden misbruikt. Zo zou hij meerdere keren per maand opruimwerkzaamheden in zijn kamer moeten verrichten. Onduidelijk is nog of het kind psychische schade heeft opgelopen.

Kinderrechtenorganisatie Child In Time is geschokt, maar vreest tegelijk dat dit voorval niet op zichzelf staat. “Veel mensen denken dat kinderarbeid in ons land niet meer voorkomt, maar de werkelijkheid is helaas anders. Wat ons betreft worden deze ouders keihard gestraft”, aldus woordvoerster Gitta Schips. “Het huishouden is de taak van de moeder, niet van het kind.”

 
Deel dit artikel: