Ouders schrikken van harde verslaggeving Sinterklaasjournaal

Foto: Alessandro Guerriero / Hans Slegers / Gennady Danilkin / Shutterstock.com

Omroep NTR krijgt veel kritiek op de manier waarop het Sinterklaasjournaal aandacht besteedt aan het coronavirus. Sommige ouders noemen de verhaallijn ’te confronterend voor kinderen’.

De meest schokkende afleveringen zijn nog niet uitgezonden, maar een testpanel mocht de beelden alvast bekijken. Vooral de scene waarin Sinterklaas zelf besmet raakt en naar het ziekenhuis moet, hakte er bij de kinderen hard in. “Toen mijn dochter zag hoe Sinterklaas hoestend naar de intensive care werd gebracht, raakte ze helemaal overstuur. Nu denkt ze dat Sinterklaas doodgaat. Ze heeft er echt wakker van gelegen”, vertelt de moeder van de 5-jarige Emma. “Ik snap dat het Sinterklaasjournaal kinderen wil waarschuwen, maar gaat dit niet te ver?”

Pedagoog Gerard Zilver vindt het juist goed dat het Sinterklaasjournaal kiest voor een realistische weergave van de corona-uitbraak: “Deze beelden zijn natuurlijk niet prettig om te zien, maar het Sinterklaasjournaal geeft hiermee wel een belangrijke boodschap. Niemand is immuun voor het coronavirus, ook Sinterklaas niet. De scene waarin Sinterklaas in een kunstmatige coma wordt gebracht en aan de beademing ligt, had voor mij niet gehoeven. Maar helaas hoort het wel bij de realiteit. Kinderen hebben recht op de waarheid.”

Het Sinterklaasjournaal is vanavond om 18:00 uur te zien op NPO3.

 
Deel dit artikel: