“Ouderen mogen hier elke maand douchen”

De situatie in verpleeghuizen is minder slecht dan het lijkt. Dat zegt de directie van verzorgingshuis De Zonnegaerde in Leeuwarden. “Onze bejaarden mogen elke maand douchen en krijgen elke dag te eten”, zegt directeur Wout Buinstra.

ouderen-mogen-hier-elke-maand-douchenDe Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde een zwarte lijst van verpleeghuizen waarin de zorg onder de maat is. Ook De Zonnegaerde wordt door de inspectie in de gaten gehouden. “Onruststokerij”, aldus Buinstra. “De oudjes in onze instelling worden prima verzorgd. Ze krijgen elke dag vers water en een bord pap. Wat wil een mens nog meer?”

“Iedereen wijst nu naar de verpleeghuizen, terwijl de ouderen zelf natuurlijk óók hun verantwoordelijkheid hebben”, zegt Buinstra. “Neem nou mevrouw Kooistra. Ze is 86 en hartstikke incontinent. Ja, dan ruikt dus de hele gang naar urine. Aan wie ligt dat dan?”

Volgens de directeur ligt het probleem voornamelijk bij de ouderen zelf. “Kijk, onze bejaardenverzorgers zijn ook gewoon mensen. Bejaarden kunnen irritant zijn hoor. Als je mevrouw Bielfeldt voor de duizendste keer moet uitleggen dat haar man al twintig jaar dood is, dan slaan op een gegeven moment een keer de stoppen door.”

 
Deel dit artikel: