21 ℃

“Ouderen met u aanspreken hoeft niet meer”

“Ouderen met u aanspreken hoeft niet meer”
Foto: Victorpr / Shutterstock.com

Het woordje u verdwijnt langzaam maar zeker uit de Nederlandse taal. Volgens socioloog Ferdinand Dusse hoeven ouderen al lang niet meer te worden aangesproken met u. “Gewoon hee en oi zeggen tegen een bejaarde is prima”, aldus de socioloog.

“Vroeger was het respectvol om een oudere met u aan te spreken”, legt Dusse uit. “Kwam je een wildvreemde bejaarde tegen op straat, dan zei je “u”. U impliceert respect, terwijl dat in veel gevallen voorbarig is. Hoe kun je nou respect hebben voor iemand die je helemaal niet kent?”

Dusse pleit voor het veel neutralere “hee” en “oi”: “Met ‘hee’ spreek je een oudere aan zonder direct te oordelen. Je zegt eigenlijk: ‘Gegroet, bejaarde. Ik respecteer oi nog niet want ik ken oi niet’.”

De socioloog verwacht dat over een tijdje niemand meer u zegt. “Je ziet het al bij jongeren. Zij zeggen gelukkig nauwelijks nog u”, weet Dusse. “Ons taalgebruik mag best wat neutraler. Zie je een ouder persoon in de trein, dan zeg je heel neutraal: ‘Hee, oi zit op mijn plek’.”

 
Deel dit artikel: