Oude telefoonboeken worden herschreven: “Sommige namen kunnen nu echt niet meer”

Oude telefoonboeken worden herschreven: “Sommige namen kunnen nu echt niet meer”
Foto: Michal Mrozek / Shutterstock.com

Uitgeverij Duffin gaat een serie oude telefoonboeken van Amsterdam en omstreken laten herschrijven. De wijzigingen gaan vooral over nummers die als kwetsend kunnen worden ervaren en namen die niet meer passen in de huidige tijd.

De aanpassing gebeurt op advies van een groep ‘sensitivity readers’ die de telefoongidsen hebben bestudeerd. “Vroeger schreef men gewoon de namen op en de telefoonnummers erachter. Met de gevoelens van de lezer werd in die tijd helemaal geen rekening gehouden. Intussen is de samenleving veranderd en kijken we anders tegen telefoonboeken aan”, aldus sensitivity reader Olijn Putjes.

Putjes geeft een voorbeeld: “In de telefoongids ‘Amsterdam en Omstreken 1973-1974’ staan meerdere personen met de naam Coymans. Mogelijk gaat het om afstammelingen van Balthasar Coymans, die zich in de 17e eeuw verrijkte met de slavenhandel. Voor de nazaten van slaafgemaakten kan het zeer kwetsend zijn om die naam in het telefoonboek tegen te komen. ‘Coymans’ wordt dus geschrapt, of vervangen door het neutralere ‘Jansen’.”

Een soortgelijk probleem doet zich volgens Putjes voor met de naam ‘De Wit’: “Zo’n naam werkt extreem polariserend. Ook omdat De Wit consequent een hogere plek in de lijst kreeg dan De Zwart. Tegenwoordig zouden we het niet in ons hoofd halen om zo’n naam in de telefoongids te zetten, maar in die tijd gebeurde dat gewoon.”

Volgens Putjes moeten de aanpassingen er voor zorgen dat het telefoonboek ‘Amsterdam en Omstreken 1973-1974’ ook vandaag de dag door iedereen met plezier kan worden gelezen.

 
Deel dit artikel: