22 ℃

Oude dieseltelevisies weer in opkomst vanwege krapte op het stroomnet

Oude dieseltelevisies weer in opkomst vanwege krapte op het stroomnet
Foto: Nieuwspaal

ALMERE - Vooral ouderen zullen ze nog wel herkennen: grote, dieselgestookte televisies. Door de krapte op het elektriciteitsnet zijn deze oude tv-toestellen plotseling weer populair.

Het elektriciteitsnet in ons land is overbelast. Hierdoor kunnen nieuwe huizen soms geen stroomaansluiting krijgen. In Flevoland en Groningen moeten netbeheerders noodgedwongen teruggrijpen op aardgas. Ook oude huishoudelijke apparaten die nog op diesel werken worden weer uit de opslag gehaald.

Richenel (27) en Cyndi (25) Eggers wonen sinds begin deze maand in een nieuwbouwwoning in Almere. Een stroomaansluiting hebben ze nog niet. “Er is te weinig capaciteit om onze wijk op het stroomnet aan te sluiten”, zegt Richenel. “Ik ga elke dag langs bij de netbeheerder – we kunnen niet bellen en ook niet emailen – maar daar krijg ik steeds ‘nee’ te horen.”

In de tussentijd moeten Richenel en Cyndi zich zien te redden met andere energiebronnen. “Cyndi’s opa had gelukkig nog een oude dieseltelevisie op zolder staan. Die mogen we lenen, zodat we toch tv kunnen kijken”, vertelt Richenel. “Ideaal is het natuurlijk niet. Na een lange film staat de hele kamer vol rook, maar het is beter dan niets.”

Foto: Nieuwspaal

“De provincie zegt dat het stroomnet volgend jaar wordt uitgebreid. Dan krijgen we misschien een aansluiting”, zucht Cyndi. “Tot die tijd moeten we gewoon creatief zijn. We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat onze broodrooster ook werkt op petroleum.”

“Onze elektrische auto kunnen we natuurlijk niet opladen”, zegt Richenel. “Ik ben nu aan het uitzoeken of daar ook een goed alternatief voor bestaat.”

 
Deel dit artikel: