15 ℃

Oud-Oranjevoetballer Krijn Tonke (71): “Hoogtepunt kwam pas na de wedstrijd onder de douche”

Oud-Oranjevoetballer Krijn Tonke (71): “Hoogtepunt kwam pas na de wedstrijd onder de douche”
Foto: Lena Evans / Shutterstock.com

Hij speelde met Oranje in de finale van het WK voetbal van 1978. Nog altijd wordt Krijn Tonke gezien als een van de beste voetballers die ons land ooit gekend heeft. Hoe kijkt hij tegenwoordig naar het WK?

“Het klinkt misschien gek, maar de WK-finale van 1978 was niet het hoogtepunt van mijn carrière. Dat kwam pas later onder de douche”, vertelt Tonke. “Daarna sloeg de sfeer helemaal om. Er zijn nare dingen gezegd. Ik had voor Argentinië een prachtig doelpunt gescoord, maar dat werd me kwalijk genomen. De KNVB vroeg mij voor welk team ik eigenlijk speelde. Dat is niet leuk om te horen. Het conflict liep zo hoog op, dat ze mijn naam achteraf volledig hebben geschrapt. Mijn doelpunt werd aan Ricardo Bertoni toegekend. Witheet was ik, maar ik heb er in de media nooit over gesproken. Dat vond ik niet sjiek.”

Na het WK van ’78 stopte Tonke met de voetballerij: “Jongens als Cruijff en Van Hanegem gingen zich steeds meer met het spelletje bemoeien, terwijl iedereen kon zien dat ze er geen donder van snapten. De regels werden ook strenger. In de rust een sigaretje roken werd verboden. Na de wedstrijd, onder de douche, mocht je niet meer aan elkaar zitten. Toen was voor mij de lol eraf.”

Volgens Tonke is het WK nu heel anders dan 44 jaar geleden: “Het voetbal is harder geworden. De rivaliteit die je nu ziet, was er vroeger nog niet. In die tijd sprak je ook niet van een tegenstander. Je speelde zo’n wedstrijd echt sámen met de andere ploeg. Met 22 man zorgde je voor een mooie wedstrijd. Als je de kans kreeg, tikte je ook voor de andere ploeg een balletje in het doel. Of je schopte je eigen medespeler onderuit. Op die manier hielp je elkaar. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer. Dat vind ik wel jammer hoor.”

 
Deel dit artikel: