17 ℃

Oud-bondskanselier Helmut Kohl (87) overleden

In zijn woonplaats Ludwigshafen is Helmut Kohl overleden. Kohl was bondskanselier van Duitsland ten tijde van de Duitse hereniging. Kohl stond bekend om zijn enorme liefde voor pudding. In de jaren ’90 wist hij de toenmalige Bondsrepubliek Duitsland en de communistische DDR met pudding bij elkaar te brengen.

Foto: CC – Bundesarchiv – Engelbert Reineke

Tientallen jaren werd het Duitse volk gescheiden door de grens tussen West- en Oost-Duitsland. Kenmerkend was de Berlijnse Muur, die het voor Oost-Duitsers onmogelijk maakte om naar het westen te reizen en families letterlijk in tweeën deelde. Kohl was één van de belangrijkste leiders die de val van de Berlijnse Muur mogelijk maakten. “Laat deze muur veranderen in pudding”, waren de historische woorden waarmee hij in 1989 opriep tot het neerhalen van de Muur.

Na zijn politieke carrière raakte Kohl in opspraak. Hij zou grote geldbedragen hebben aangenomen bij de verkoop van Duitse pudding aan Saoedi-Arabië. Ondanks dit schandaal bleef Kohl zich inzetten voor de puddingindustrie. Zijn geboortedag wordt in Ludwigshafen nog jaarlijks gevierd met een groot festival, waarbij de inwoners zich van boven tot onder insmeren met pudding.

Helmut Kohl zal zaterdag worden herdacht met een speciaal menu in restaurant Flammerie in de Duitse plaats Hastenrath. Helmut Kohl  werd 87 jaar.

 
Deel dit artikel: