18 ℃

Orkaan Lorenzo trekt over Nederland

Vanaf vandaag krijgt ons land te maken met veel, heel veel regen. De zondvloed wordt veroorzaakt door de orkaan Lorenzo, die in de komende dagen over ons land raast.

Foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Lorenzo was een tropische storm die op de Azoren al een spoor van vernieling achterliet. Op beelden is te zien dat huizen werden vernield en bomen knakten als rietjes. Daarna trok de orkaan richting Ierland, waar rondvliegend puin voor gevaarlijke situaties zorgde. Nu is Nederland aan de beurt.

“Restanten van de orkaan Lorenzo trekken vandaag over Nederland en dat levert wisselvallig weer op”, waarschuwt weerman Yannick Damen van Weeronline. De zwaarste buien ontstaan in de middag. Lokaal kan tot wel 25 millimeter regen vallen.

De vraag blijft: waar komt al dat water vandaan? “Van boven”, weet meteoroloog Thomas Indra van MeteoScience. “Voor de vorming van neerslag zijn in de eerste plaats wolken nodig, die bestaan uit al dan niet onderkoelde druppeltjes of ijskristallen die ontstaan zijn door condensatie of rijp. Om daadwerkelijk tot neerslag te komen moeten de afmetingen van de onderkoelde druppeltjes in een wolk toenemen, zodat deze overgaan in neerslagelementen.”

Het is niet voor het eerst dat ons land te maken heeft met regen. In de geschiedenisboeken worden talloze regenbuien beschreven. “Allejezus wat een clooteweer. Het regent zoogezegt peypestelen”, schreef een monnik uit het bisdom Utrecht in zijn dagboek op 28 augustus 1332.

Na het weekend wordt het droger.

 
Deel dit artikel: