11 ℃

Bent u orgaandonor, of erven uw kinderen uw organen?

Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

Maar weinig Nederlanders kiezen ervoor om hun organen na het overlijden na te laten aan hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen op de hoogte is van de erfregeling voor organen.

Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om uw organen na uw dood af te staan aan een zieke. Een nierpatiënt kan met een van uw nieren enorm geholpen zijn. Maar u kunt uw organen ook nalaten aan uw kinderen. Dat laatste blijken veel mensen niet te weten. Slechts 4 procent van de kinderen erft na het overlijden van een ouder de organen.

“Organen zijn een kostbaar bezit. Het is belangrijk dat u tijdig regelt wat er na uw dood mee moet gebeuren”, zegt erfrechtadviseur Jeroen Ruymstede. “Misschien vindt u het geen prettig idee dat uw organen na de dood mee de kist in gaan. Of nog erger: dat uw organen in handen komen van een vreemde. Het is mogelijk om uw organen te schenken aan uw kinderen, maar dan moet u dat wel eerst regelen bij de notaris.”

Karlijn Tollers (51) verloor vorig jaar haar vader. Zij erfde zijn hart, de lever ging naar haar broer. “Pappa had dat vlak voor zijn dood nog geregeld. Achteraf ben ik daar heel blij om”, vertelt ze. “Pappa is er niet meer, maar een stukje van hem ligt nog bij mij in de diepvries. Dat voelt gewoon heel fijn.”

 
Deel dit artikel: