17 ℃

Opvang Nederlandse zwerfkamelen in nood

De opvang voor Nederlandse zwerfkamelen dreigt te verdwijnen. Bij de zwerfkamelenopvang in Meppel is tot nu toe maar één kameel binnengebracht. Hierdoor verkeert de stichting in financiële problemen.

Foto: Absolutimages / Photocell / Door Eric Isselee

De eerste opvanglocatie voor Nederlandse zwerfkamelen opende vorig jaar zijn deuren. “Er was destijds wel opvang voor zwerfhonden en -katten, maar voor kamelen was niets geregeld. Die beesten werden aan hun lot overgelaten. Nu kunnen ze hier rusten en worden ze verzorgd”, zegt oprichtster Greta Helmert.

Toch is er sinds de oprichting nog maar één kameel binnengebracht. Hierdoor lukt het niet om voldoende subsidie los te peuteren bij de gemeente. Helmert: “Als ergens een hondje wordt gevonden gaan mensen meteen naar het asiel. Maar o wee als het een kameel betreft. Dan moet zo’n beest het zelf maar uitzoeken.”

Helmert wordt emotioneel: “Ik vraag me af hoeveel kamelen er nog op straat rondzwerven. Honderden, duizenden misschien. Mijn hart breekt als ik daar aan denk. Zoiets moet in Nederland toch niet kunnen?”

 
Deel dit artikel: