Dramatische oproep veteranen: “Herdenk geen coronadoden op 4 mei”

Foto: Robert Crum / Shutterstock.com

Alleen het idee al maakt hem woedend. Oorlogsveteraan Jan Rofter roept Nederlanders op om tijdens de dodenherdenking op 4 mei niet te denken aan de slachtoffers van het coronavirus.

Jan Rofter (72) kan zich de Tweede Wereldoorlog nog goed herinneren. Hij was net achttien toen de Duitsers ons land binnenvielen. “Ze kwamen met zware panzergeschützwagens de grens over”, herinnert hij zich. “Velen van hen hebben dat niet overleefd. Vreselijk.”

Zoals elk jaar is Rofter bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar maakt hij zich zorgen. “Dat coronavirus heeft al vijfduizend mensen het leven gekost. Je zal zien dat er mensen zijn die op 4 mei aan coronadoden gaan lopen denken. Ik ben daar fel tegen”, briest hij. “Coronapatiënten hebben nooit gevochten in de oorlog, maar gaan er straks wel met de roem vandoor.”

Rofter wordt nog steeds emotioneel als hij denkt aan zijn gesneuvelde kameraden. “Die jongens hebben letterlijk hun leven gegeven”, zegt hij zacht. “We hebben dan misschien niet gewonnen, maar zonder ons hadden de Duitsers het nooit zo lang volgehouden.”

 
Deel dit artikel: