19 ℃

Oprechtheid circuskamelen betwijfeld

In steeds meer landen wordt openlijk getwijfeld aan de intenties van circuskamelen. Vorige week weigerde een circuskameel vlak voor een optreden zijn deelname aan de voorstelling.

Foto: Wangbin6007 / Shutterstock.com

Circuskamelen zijn al langer in opspraak. Eind augustus verlieten acht kamelen het circusterrein voor een nachtelijke wandeling door Castricum. De dieren deden zich tegoed aan planten en bomen. De directie was daar van tevoren niet van op de hoogte gebracht.

Ook bioloog Alphons Droog zet vraagtekens bij de oprechtheid van circuskamelen. “Al enkele jaren zien we een toename van het aantal incidenten met circuskamelen. Vaak gaat het om kleine misverstanden, maar soms zijn er diepgewortelde frustraties die kunnen leiden tot ernstig verstoorde arbeidsverhoudingen of zelfs het annuleren van circusvoorstellingen”, aldus de wetenschapper.

Droog vermoedt dat kamelen niet altijd met zuivere intenties aan het werk zijn. “Vaak moeten de kamelen met appels of andere lekkernijen uit de tent gelokt worden. Dan denk ik: hoor eens, hier hoort het niet om te gaan. Een circus maakt deel uit van de entertainmentindustrie, waarin het publiek voorop hoort te staan. Kamelen zijn zich daar niet altijd van bewust.”

 
Deel dit artikel: