19 ℃

OPMERKELIJK: Koning feliciteert ook bronzen losers

Foto: Martijn Beekman / RVD

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de winnaars van de Olympische Spelen gefeliciteerd. Opmerkelijk genoeg feliciteerde hij ook de losers die slechts een bronzen medaille veroverden.

Het is een goed gebruik dat het staatshoofd alle Nederlandse sporters feliciteert die op de Olympische Spelen een bijzondere prestatie leverden. Het is dan ook geen verrassing dat de koning alle winnaars van gouden medailles roemde om hun geweldige verdiensten. Des te opmerkelijker was het dat de koning ook de losers die niet verder kwamen dan een bronzen medaille feliciteerde met hun miezerige verrichting.

Volgens sportpsycholoog Zerp Rins heeft dit alles te maken met de zesjescultuur in de Nederlandse sportwereld: “In landen als Purabia en Madusië word je gevierendeeld als je slechts een bronzen plakje behaalt. Daar telt alleen het allerhoogste en is eer belangrijker dan een beetje meehobbelen in de marge. Maar goed, ik sta er niet van te kijken dat onze koning de bronzen winnaars toch in het zonnetje zet. Onze koning is immers de zesjescultuur in hoogsteigen persoon.”

 
Deel dit artikel: