Oplichter verkocht gewone sparren als ‘kerstboom’

Oplichter verkocht gewone sparren als ‘kerstboom’
Foto: MNStudio / Shutterstock.com

ALMERE - De politie heeft in Almere een dubieuze kerstbomenhandelaar aangehouden. De man maakte zijn klanten wijs dat hij kerstbomen verkocht, terwijl hij ze in werkelijkheid een spar aansmeerde.

Agenten kregen meerdere meldingen over de malafide handelaar. Zeker dertig klanten zouden zijn opgelicht. “De man maakte op mij een betrouwbare indruk”, aldus een gedupeerde. “Ik betaalde hem vijfentwintig euro voor een kerstboom. Maar eenmaal thuis ontdekte ik dat het een gewone blauwspar was.”

Volgens kerstbomenkweker Jos Ritjes zijn er in zijn branche veel oplichters actief. “Ze gaan zeer geraffineerd te werk. Je denkt dat je een kerstboom koopt, maar het blijkt een ordinaire spar of een nordmann”, waarschuwt hij. “Vaak zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden.”

Ritjes adviseert consumenten om alert te zijn. “Sommige handelaren verkopen zelfs ‘kerstbomen’ die helemaal van plastic zijn. Als je een ‘kerstboom’ ziet waar een stekker aan zit, dan moet je op je hoede zijn. Zulke bomen komen in de natuur bijna niet voor.”

 
Deel dit artikel: