13 ℃

Opleiding tot haatprediker steeds meer onder vuur

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Met ingang van vandaag wordt de Leergang Haatprediker tijdelijk gestopt. Het blijkt dat er steeds meer weerstand in de samenleving komt om studenten op te leiden voor dit aloude beroep.

“Jammer”, vindt bestuurslid Otto Ravenzang van het Opleidingsinstituut voor Moreel Verontwaardigden (OMV) in Meppel. “Met een goede haatpreek kun je mensen weer aan het denken zetten.”

Ravenzang: “Tot voor kort kon iemand met onze opleiding overal terecht. Veel mensen vinden het namelijk spannend om naar iemand te luisteren die een afwijkende mening heeft, ook als deze niet politiek correct is. Haat prediken lijkt makkelijk, maar is dat zeker niet. Je moet wel eerst helder hebben wie of wat je haat en dat daarna met veel passie kunnen uitdragen.”

Uit onderzoek blijkt dat haatpredikers tegenwoordig steeds meer het gevoel krijgen dat ze uitgekotst worden. Ravenzang: “Terwijl deze beroepsgroep ook maar gewoon zijn werk doet om de kost te verdienen voor vrouw en kind. Als je soms hoort wat er allemaal tegen onze mensen gezegd wordt, denk je weleens: er is gewoon geen verdraagzaamheid meer in dit land.”

 
Deel dit artikel: