Ophef over Eftelingfiguur: “Holle Bolle Gijs moet afvallen”

Foto: Pluut / Robert Kneschke / Shutterstock.com

Eén van de oudste figuren uit attractiepark De Efteling ligt onder vuur. Papierinzamelaar Holle Bolle Gijs zou met zijn overgewicht en onstilbare honger een verkeerd voorbeeld zijn voor kinderen.

Pretpark De Efteling trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers, voornamelijk gezinnen met kinderen. Een van de bekende figuren in het park is Gijs, beter bekend als ‘Holle Bolle Gijs’. Hij vraagt bezoekers voortdurend om papier, dat hij vervolgens opeet. Dagelijks zou Holle Bolle Gijs vele tientallen kilo’s papier verorberen; veel meer dan verantwoord is.

Voedingsdeskundige Lonneke Hoesters maakt zich grote zorgen. “Overgewicht is een heel groot probleem in onze samenleving. Bij kinderen begint het al. Bijna 12 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar weegt te veel. Als je dan in een pretpark een veel te dikke figuur neerzet, wat geef je dan voor voorbeeld? Dat dik zijn leuk is? Dat het normaal is om veel te zwaar te zijn?”

Mevrouw Hoesters schudt geërgerd haar hoofd. Ook het bekende versje over Holle Bolle Gijs irriteert haar.

Holle Bolle Gijs kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf, een heel paard en een half 
Een os en een stier
Zeven tonnen bier
(Bron: Efteling)

“Een dergelijk voedingspatroon is absurd”, aldus Hoesters. “Allemaal vlees! Geen groente dus. Om nog maar te zwijgen over het feit dat hij zeven tonnen bier wegdrinkt. Het is niet te geloven dat we onze kinderen aan dit soort attracties blootstellen. Weghalen, wat mij betreft, of beperk in ieder geval zijn papierconsumptie tot vijfhonderd gram per dag.”

 
Deel dit artikel: