Openbare zwangerschap toch verboden

Minister van Justitie Ard van der Steur zet het strafrechtelijk verbieden van openbare zwangerschap toch door. Als de wetgeving goedgekeurd wordt door de Eerste Kamer, maken hoogzwangere vrouwen die zich in het openbaar begeven vanaf 1 januari kans op een flinke boete.

zanger-buik-zwangerschapHet wetsvoorstel komt als er verrassing, zo kort voor de verkiezingen, aangezien de discussie al een paar jaar op een laag pitje staat. Het verbod moet gelden voor vrouwen die voorbij de 26e week van de zwangerschap zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de hormonale huishouding van de vrouw dan dermate verstoord is, dat van normaal functioneren binnen de maatschappij geen sprake meer is.

De boete bij de eerste overtreding ligt al hoog, zo’n vierhonderd euro, maar kan bij recidive oplopen tot meer dan tweeduizend euro. Van der Steur geeft aan op termijn gevangenisstraffen ook niet te willen uitsluiten.

“We horen dagelijks dat hoogzwangere vrouwen zorgen voor onwenselijke en onveilige situaties”, zegt Marianne van Aeltooi, woordvoerder van het Nationaal Klachtenpunt. “Ik ben blij dat er met deze wetgeving een einde komt aan de overlast. Zwangerschap is prima, maar daar hoeven geen onschuldige burgers de dupe van te worden.”

 
Deel dit artikel: