11 ℃

“Op een goeie dag verdien ik makkelijk 400 euro”

In Amsterdam is hij een bekende verschijning. Van dinsdag tot en met vrijdag zit hij op de stoep bij het Centraal Station. Maar nu vindt hij het genoeg geweest. Bedelaar Anton Boskuil gaat met pensioen. 

op-een-goeie-dag-verdien-ik-makkelijk-400-euroRuim 42 jaar verdiende Anton de kost met bedelen. Een lucratieve business, zo blijkt. “Dagelijks lopen hier tienduizenden mensen langs. Op een goeie dag verdien ik makkelijk 400 euro. Vroeger werkte ik zes dagen per week, maar de laatste jaren nog maar vier. Vergis je niet, bedelen is zwaar werk”, vertelt de inmiddels 63-jarige sloeber.

In de loop der jaren ontwikkelde Anton de perfecte bedeltechniek. “Sommige mensen geven spontaan een euro, bij anderen moet ik echt aandringen. Sinds 1995 loop ik mank. Niet dat ik iets mankeer, hoor. Gelukkig niet. Maar ik ontdekte dat mensen veel guller zijn als ze denken dat je gehandicapt bent.”

Anton is niet bang dat hij zich na zijn pensionering gaat vervelen. “Welnee, ik heb genoeg te doen. Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn gezin en mijn huis kan best een likje verf gebruiken. Eerst ga ik lekker op vakantie, samen met mijn vrouw.”

Anton staat op telt de opbrengst. “Vierhonderdtwintig euro en zestig cent. Geen slechte dag. Gelukkig zijn er nog mensen met het hart op de goede plaats”, lacht hij.

 
Deel dit artikel: