15 ℃

Oostenrijker bezorgd over Duitse verkiezingsuitslag

In Oostenrijk is bezorgd gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Duitsland. Vooral de opkomst van de rechts-populistische partij AfD wordt in Oostenrijk kritisch gevolgd.

De partij Alternative für Deutschland (AfD) haalde totaal onverwacht maar liefst 12,6% van de stemmen binnen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog komt weer een extreemrechtse partij in het parlement. In buurland Oostenrijk werden de Duitse verkiezingen met grote belangstelling gevolgd. Oostenrijk voelt zich sinds de “Anschluss” in 1938 nauw verbonden met de Duitsers.

Oostenrijker Heinrich Hütler maakt zich zorgen over de opkomst van extreemrechts in Duitsland. “Het lijkt alsof onze buren niet veel van de geschiedenis hebben geleerd”, aldus de Oostenrijkse kunstschilder. “In de jaren ’30 en ’40 hebben we gezien waartoe extreemrechts populisme kan leiden. Je moet er niet aan denken dat de geschiedenis zich herhaalt.”

Hoe het verder moet met Duitsland? Hütler heeft geen idee. “Het lijkt alsof ze in Duitsland geen goede politici meer hebben. Misschien moet de toekomstige bondskanselier wel uit Oostenrijk komen”, lacht hij, wijzend op zijn zoontje Adolf.

 
Deel dit artikel: