23 ℃

Ook terugleveren fossiele energie kost voortaan geld

Ook terugleveren fossiele energie kost voortaan geld
Foto: iStockPhoto - Getty Images

UTRECHT - Na terugleverkosten voor zonne-energie gaan energiebedrijven ook kosten in rekening brengen aan klanten die fossiele energie terugleveren. Dat is nadelig voor huishoudens die zelf energie opwekken uit steenkool of hout.

Een paar maanden geleden werd bekend dat de salderingsregeling voor bezitters van zonnepanelen komt te vervallen. Wie zonnestroom teruglevert aan het energiebedrijf moet daarvoor meerdere euro’s per maand betalen. De terugleverkosten gaan vanaf volgende maand ook gelden voor gezinnen die elektriciteit uit fossiele bronnen opwekken.

“Terugleverkosten gelden voortaan voor iedereen die stroom teruglevert. Het maakt daarbij niet meer uit op welke manier de stroom is opgewekt. Het zou namelijk niet eerlijk zijn als klanten met zonnepanelen wél terugleverkosten moeten betalen en mensen met een fossiele energiebron niet”, zegt woordvoerder Tjouke Elzevijf van energiebedrijf Consent.

Kolengestookte thuiscentrale

De maatregel is nadelig voor consumenten met een eigen kolencentrale, zoals Bert Houterts uit Oldenzaal. “Ja, balen natuurlijk”, zegt hij. “Ik woon in een oud huis en deze kolencentrale zat er al in. Vroeger had iedereen een kolengestookte centrale in huis. Mijn centrale levert veel meer stroom dan ik zelf gebruik. Als ik terugleverkosten moet gaan betalen, kost mij dat honderdvijftig euro per maand extra.”

Trucje

Houterts heeft inmiddels een trucje gevonden om de terugleverkosten te vermijden: “Kernenergie valt buiten de regel. Dat is namelijk geen zonne-energie en ook geen fossiele energie. Volgende week komen ze hier een kleine thuisreactor installeren. Het uranium haal ik voor een paar tientjes uit China.”

 
Deel dit artikel: