13 ℃

Ook Rutte baalt van stikstofcrisis: “Hadden we maar weer gewoon een pandemie of zo”

Ook Rutte baalt van stikstofcrisis: “Hadden we maar weer gewoon een pandemie of zo”
Foto: Fizkes / Frederic Legrand / COMEO / Shutterstock.com

Na maanden van acties, debatten, nog meer acties en onderhandelingen is er nog steeds geen oplossing voor de stikstofcrisis. Een zware tijd, ook voor premier Rutte.

Mark Rutte oogt vermoeid. Het is zichtbaar dat de stikstofcrisis hem niet in de koude kleren gaat zitten. “Enerzijds is er een serieus probleem met de natuur, anderzijds zijn er boeren die niet willen meewerken of zelfs ontkennen dat er een probleem is”, zucht Rutte. “Mensen die vlaggen ondersteboven hangen. Heel geinig, maar dat helpt natuurlijk niet. Eerlijk gezegd weet ik het ook even niet meer. Soms denk ik: hadden we maar weer gewoon een pandemie of zo.”

Weemoedig denkt hij terug aan de begintijd van zijn regeerperiode. “Ach ja, dat waren nog eens tijden. Weet je nog, dat akkefietje over de Fyra? En dat dingetje met Lili en Howick? Vergeleken met de stikstofcrisis was dat natuurlijk een boel ophef om niks. Door de stikstofellende ben ik veel meer gaan relativeren.”

“Ja, vroeger”, mijmert Rutte. “Toen konden we ons al druk maken omdat Fred Teeven een of ander bonnetje kwijt was. God, wat verlang ik terug naar die tijd.”

 
Deel dit artikel: