Ook Paul Nipkow genoemd als schuldige in The Voice-schandaal

Foto: public domain

Na de spraakmakende onthullingen rond het televisieprogramma The Voice of Holland buigen juristen zich over de onvermijdelijke schuldvraag. Wie is verantwoordelijk voor de misstanden achter de schermen van The Voice?

Jurist Albert Scheemda noemt het ‘opmerkelijk’ dat de naam Paul Nipkow nog niet is gevallen. “Nipkow bedacht in 1883 de zogenaamde Nipkowschijf, die wordt gezien als de vroege voorloper van het televisietoestel. Daarmee was het mogelijk om talentenjachten op afstand te bekijken. Zonder Nipkow was er geen televisie en dus ook geen The Voice. Zonder hem was dit hele drama nooit gebeurd”, zegt Scheemda.

De jurist verwijt Nipkow grove nalatigheid: “Nipkow moet destijds heel goed hebben geweten waar zijn uitvinding toe zou leiden. Maar ook toen hing er al zo’n sfeer van ‘mondje dicht’. Nipkow had op dat moment kunnen besluiten om het apparaat om morele redenen te vernietigen, maar dat deed hij niet. Hij koos voor het geld en ging door met de ontwikkeling van de tv. Dat heeft uiteindelijk geleid tot afschuwelijke programma’s en de trieste misstanden bij The Voice.”

Scheemda hoopt dat RTL en Talpa alsnog aangifte doen tegen Paul Nipkow: “Het kan niet zo zijn dat Jeroen Rietbergen en Ali B. de schuld krijgen, terwijl Nipkow vrijuit gaat.”

 
Deel dit artikel: