29 ℃

Ook Oldambt verlaat de Europese Unie

De Groningse gemeente Oldambt stapt uit de Europese Unie. Dat is het gevolg  van het referendum over het EU-lidmaatschap. Uiteindelijk stemde een kleine meerderheid van 51 procent vóór een zogenoemde Oxit.

ook-Winschoten-stapt-uit-de-EUVooral in de hoofdstad Winschoten is een groot deel van de bevolking voor vertrek uit de EU. In Scheemda en Reiderland was de winst van het Oxit-kamp minder overtuigend, vooral door het gezamenlijke standpunt van tennisvereniging OTC en aardappelteler Bals Ozinga.

Wethouder Poelstra van Buitenlandse Zaken vreest dat de druk op Rusland wordt verlaagd, nu Oldambt de EU verlaat. “Poetin zal iets minder druk voelen en iets vrolijker zijn vanochtend”, zei Poelstra over de uitkomst van het referendum. Hij vreest ook dat de Oldambtster economie slechter af is met een vertrek uit de EU. Burgemeester Pieter Smit, zelf groot voorstander van het EU-lidmaatschap, heeft in een ingelaste raadsvergadering zijn aftreden aangekondigd.

De Europese beurzen zijn vanmorgen met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. Het vertrek van Oldambt uit de EU zorgde voor een schok op de beursvloeren. Direct na het referendum in Oldambt stemde ook Groot-Brittannië voor een vertrek uit de Europese Unie.

 
Deel dit artikel: