13 ℃

“Ook mannen kunnen vaatwasser uitruimen”

In principe is elke vaatwasser geschikt om door een man te worden uitgeruimd. Toch laten de meeste mannen dit klusje over aan een vrouw. Huishoudcoach Inge Crummers behandelde al tientallen mannen met uitruimvrees.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – JackF

Ferdi Pril (38) leed veertien jaar aan uitruimvrees. “Ik verzon de gekste smoezen om onder het klusje uit te komen”, geeft hij toe. “Soms wilde ik mijn bierglas in de vaatwasser zetten, maar dan zag ik dat de vaatwasser eerst moest worden uitgeruimd. Dan sloot ik snel de klep en deed alsof ik niets gezien had. Jarenlang kwam ik ermee weg.”

Volgens huishoudcoach Inge Crummers is er meestal geen sprake van onwil. “Angst is het grootste struikelblok”, weet Crummers. “Het bestek en serviesgoed moeten uit de vaatwasser worden genomen en op de juiste plek in de keuken worden opgeborgen. Gaat dat fout, dan betekent dat ruzie. Er zijn huwelijken kapot gegaan aan verkeerd opgeborgen ovenschalen. Een man weet dat en raakt in paniek.”

Met een driedaagse therapie helpt Crummers mannen van hun uitruimvrees af. “Samen met de mannen ruimen we rustig een voorbeeldvaatwasser uit. Soms worden mannen heel emotioneel als ze voor het eerst een vaatwasser foutloos hebben uitgeruimd. Jarenlange frustratie komt dan in één keer los.”

Naast uitruimvrees behandelt Crummers ook mannen met wasangst, stofzuigtrauma en opruimverlegenheid.

 
Deel dit artikel: