19 ℃
'Helemaal klaar mee'

Ook groothertog van Luxemburg overweegt militair ingrijpen in Oekraïne

Ook groothertog van Luxemburg overweegt militair ingrijpen in Oekraïne
Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

LUXEMBURG - In navolging van de Franse president Macron zou ook de Luxemburgse groothertog Henri overwegen om troepen naar Oekraïne te sturen. Met een eventuele inzet van een klein deel van het Luxemburgse leger wil Henri Rusland maximaal onder druk zetten. De groothertog is naar eigen zeggen ‘helemaal klaar’ met de Russische agressie.

De Franse president Macron zei maandag dat hij het sturen van Franse troepen naar Oekraïne ‘niet uitsluit’. Ook Luxemburg sluit niet uit dat een deel van het Luxemburgse leger wordt ingezet in Oekraïne. “Uiteraard gaat het dan niet om de hele Luxemburgse krijgsmacht, maar om een significant deel”, nuanceert militair strateeg Rob Luiteman.

Volgens Luiteman zou een Luxemburgse militaire interventie vrijwel zeker het einde betekenen van de oorlog in Oekraïne. “Rusland heeft een aanzienlijk aantal troepen in Oekraïne gestationeerd, maar tegen zoveel overmacht zijn ze niet opgewassen. Poetin weet dat ook. De woorden van groothertog Henri moeten dan ook vooral worden opgevat als een waarschuwing”, aldus Luiteman.

Ook de regering van Andorra speelt met de gedachte om troepen naar Oekraïne te sturen, maar deskundigen gaan ervan uit dat Poetin het niet zo ver laat komen.

 
Deel dit artikel: