22 ℃

Ook deze kip legt gif-eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor giftige eieren. Eieren met een te hoge concentratie fibronil zijn te herkennen aan de code op het ei. Ook de hobbykip van Fiona van Wisse legde een ei met de betreffende code.

Foto: Tibanna / Shutterstock.com

In haar tuin houdt Fiona drie leghennen en een haan. Elke ochtend raapt ze een vers eitje voor bij het ontbijt. “Natuurlijk controleer ik altijd de code op de eieren. Vanmorgen schrok ik me een ongeluk. De code op het ei van Klaartje staat op de waarschuwingslijst van de NVWA.”

Kip Klaartje legde het gif-ei waarschijnlijk rond half zeven. “Op het ei zag ik direct een ‘foute’ code en een beetje bloed”, vertelt Fiona geschrokken. “Ik heb het ei natuurlijk niet opgegeten, maar direct weggegooid.”

Het bijhouden van de eicodes is een secuur klusje voor de kippen. Heeft Klaartje misschien per ongeluk een ei met de verkeerde code gelegd? Fiona denkt van niet: “Al mijn kippen kennen de code uit hun hoofd. Klaartje heeft nog nooit een fout gemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat ze zich vergist heeft.”

 
Deel dit artikel: