16 ℃

Ook in Nederland blijft honger een terugkerend probleem

Miljoenen mensen in Nederland lijden dagelijks honger. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Voedselbeschikbaarheid (RvVB).

Foto: Bystrov / Shutterstock.com

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders ervaart een terugkerende noodzaak tot eten. De spanningen die dit oplevert zouden in toenemende mate leiden tot onrust in de samenleving. De RvVB pleit voor structurele maatregelen.

“De effecten van het voedseltekort in het lichaam worden gebagatelliseerd. Vaak wordt honger eufemistisch omschreven als ’trek’, maar de gevolgen zijn er niet minder om”, legt woordvoerder Katinka Stella van het RvVB uit. “Veel mensen met honger ervaren een onprettig gevoel, chagrijn en zelfs stress.”

Het RvVB dringt aan op innovatieve oplossingen. Hoe die er uit moet zien, wordt in het midden gelaten. Stella: “Er wordt altijd gezegd dat het nuttigen van een maaltijd helpt tegen het hongergevoel. Dat is onzin. Het is slechts een tijdelijke oplossing. Uren later hebben de mensen weer honger. Zo kan je wel aan de gang blijven.”

 
Deel dit artikel: