16 ℃

Ook Groningen wil betalingen voor gas voortaan liever in roebels

Foto: Noomcpk / Shutterstock.com

Net als Rusland overweegt ook Groningen om alleen nog roebels als betaalmiddel voor gas te accepteren. “Gezien de huidige marktomstandigheden is dat geen gek idee”, zegt econoom Frans van Deuteren.

In de Groningse bodem zit de grootste gasbel van Europa, met bijna drieduizend miljard kuub winbaar aardgas. Jaarlijks produceert Groningen zo’n 3,9 miljard kuub, dat nu nog voor euro’s wordt verkocht. Als het aan de inwoners ligt, accepteert Groningen voortaan enkel nog Russische roebels als betaalmiddel.

“Door de hoge inflatie verliest de euro steeds meer aan waarde. Dus waarom zou Groningen nog kostbaar aardgas inwisselen voor euro’s? Groningers zijn wel gek, maar niet zó gek”, aldus econoom Van Deuteren.

Daar komt nog bij dat de koers van de Russische roebel momenteel zeer gunstig is. Van Deuteren: “De roebel staat al op het dieptepunt. Voor een kuub gas krijg je nu een flinke berg roebels, die straks weer meer waard worden. Als de provincie Utrecht bijvoorbeeld Gronings gas wil hebben, dan zullen ze eerst roebels moeten kopen. Daardoor schiet de koers van de roebel omhoog.”

De roebel is mogelijk vanaf volgende maand al een wettig betaalmiddel in Groningen, denkt de econoom: “Al die roebels moeten natuurlijk ergens naartoe. Het zou me niet verbazen als je straks in alle Groningse winkels gewoon met roebels kunt betalen.”

 
Deel dit artikel: