23 ℃
Onderzoek:

“Ook de dieren zelf zijn trots op de boer”

“Ook de dieren zelf zijn trots op de boer”
Foto: Ggamies / Shutterstock.com

Boze boeren voerden zaterdag opnieuw actie tegen het plan van de overheid om het aantal boerenbedrijven in ons land te verminderen. Boerenorganisatie Farmers Defence Force demonstreerde in het Zuiderpark in Den Haag met daarbij de slogan “trots op de boer”. Veel Nederlanders zijn inderdaad trots op de boer, maar hoe zit het met de dieren zelf? Wij vroegen het aan dierenarts Thijs Snibbert.

Snibbert onderzocht jarenlang het gedrag van boerderijdieren, zoals varkens en koeien. “Varkens zijn zeer intelligente dieren die emoties kunnen tonen”, vertelt de dierenarts. “Een varken kan duidelijk aangeven wanneer hij blij is, of boos, of trots. Samen met wetenschappers van Meppel University hebben we onderzocht of varkens – net als mensen – trots zijn op de boer.”

“In Nederland leven ruim 11 miljoen varkens. Die zijn inderdaad allemaal trots op de boer”, zegt Snibbert. “Hun trots krijgt heel even een deukje als ze onverdoofd gecastreerd worden, maar daarna zie je de trots onmiddellijk weer toenemen. Als een varken na 6 tot 8 maanden dik genoeg is voor de slacht, zijn zowel de boer als het varken zelf trots op het resultaat.”

De dierenarts ziet hetzelfde beeld bij koeien: “Een melkkoe moet bijna haar hele leven drachtig zijn om melk te kunnen produceren. Natuurlijk vindt ze het jammer dat haar kalfjes vrijwel direct van haar afgenomen worden, maar dat heeft ze er graag voor over, blijkt uit onderzoek. Een bijdrage leveren aan prachtige zuivel is een grote eer voor een koe. U kunt zich voorstellen hoe blij een koe is als zij de boer een stukje kaas ziet eten. Zo’n beest is daar trots op. ‘Dat hebben we toch maar mooi samen gefixt’, denkt ze dan.”

 
Deel dit artikel: