18 ℃

Ook Billy faalde op Olympische Spelen: “Ik leef heel erg met Sven Kramer mee”

Foto: Paolo Paradiso / Shutterstock.com / Oleg Bkhambri Voltmetro / Wiki Commons CC4.0

Heel Nederland is in shock, nadat schaatser Sven Kramer geen medaille behaalde op de 5 kilometer bij de Olympische Winterspelen. Billy Moher overkwam in 2014 precies hetzelfde. Sindsdien leeft hij op straat.

“Ik heb veel medelijden met Sven Kramer. Ik weet namelijk precies wat hem te wachten staat”, vertelt Billy Moher. “Mensen beseffen niet hoe belangrijk een medaille is. Als je faalt bij de Olympische Spelen, kan dat enorme gevolgen hebben.”

Billy was de grote Canadese favoriet bij de Olympische Winterspelen van 2014. Maar op de 5000 meter ging het mis. Moher was niet in vorm. Hij eindigde niet op het erepodium, maar werd zesde. Uit schaamte liet Canada hem uit het klassement schrappen. “Daarna ging het allemaal heel snel. Mijn vriendin liep bij me weg. Ze hield niet van losers, zei ze. In mijn eentje kon ik de hypotheek niet meer betalen. Zo belandde ik op straat.”

Een voorbijganger mompelt ‘sukkel’ en gooit een stuk brood naar Billy. Hij eet het snel op en spoelt het weg met een flinke slok whisky. Het is moeilijk voor te stellen dat deze man ooit een Olympische sporter was. Hij denkt nog vaak terug aan de Olympische Spelen van 2014. “Hoe heet dat Nederlandse schaatsmeisje ook al weer?”, vraagt hij. “Ik heb haar nog gevingerd.”

 
Deel dit artikel: