Ook apen vierden Internationale Vrouwendag

Foto: Patrick Rolands / Shutterstock.com

Bij mensen is Internationale Vrouwendag inmiddels een begrip. Minder bekend is dat Internationale Vrouwendag ook in de dierenwereld wordt gevierd. In dierentuinen en in het wild strijden vrouwelijke chimpansees op 8 maart voor gelijke rechten.

In de dierentuin van Keulen staat het mannetje Mongloo normaliter bovenaan in de rangorde. Maar nu zitten twee vrouwtjes bovenop de apenrots. Ze vieren Internationale Vrouwendag.

De twee vrouwelijke chimpansees maken een oorverdovend lawaai. “Dit doen ze elk jaar”, zegt verzorger Manfred Pegelhoff. “Luid krijsend eisen ze gelijke rechten in de groep. Ze stampen met hun poten en gooien met zand. Ze hebben de hele dag nog geen voedsel voor het mannetje bereid.”

Dan is Mongloo het zat. Hij slaat de vrouwtjes van de rots en neemt ze één voor één hardhandig in de aars. De vrouwtjes buigen onderdanig hun hoofd voor het alfamannetje en kruipen terug in hun hok. De orde in de groep is hersteld. “Nou, we hebben het weer gehad voor een jaar”, zegt Pegelhoff en hij gooit een sigaret naar Mongloo.

 
Deel dit artikel: