13 ℃

Onweer mogelijk toch veroorzaakt door hardlopers

Het zal niemand ontgaan zijn: in de afgelopen dagen werd ons land herhaaldelijk getroffen door onweer. Wetenschappers van de TU Meppel hebben waarschijnlijk de oorzaak gevonden van de uitzonderlijke weersituatie.

Foto: Menno van der Haven / Lifetimestock / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Meerdere dagen achter elkaar werd ons land getroffen door hevige onweersbuien. Weeronline noteerde in de nacht van woensdag op donderdag meer dan 72.000 bliksemontladingen. De oorzaak van de bizarre weersituatie? Hardlopers.

“Rond deze tijd van het jaar zien we een sterke toename van het aantal hardlopers. Ook vinden er veel marathons plaats. Al die lopers samen raken met hun stappen miljoenen keren de aarde. Dat veroorzaakt wrijving. Hierdoor krijgt de aarde een elektrische lading en die moet ergens naartoe. Via de bliksem ontlaadt de aarde zich”, legt hoogleraar Ries Horceles uit.

Horceles raadt mensen aan om de komende tijd voorzichtig te zijn. “U moet zich realiseren dat hardlopen effect heeft op de atmosfeer rondom u”, waarschuwt de wetenschapper. “U sport misschien graag, maar u veroorzaakt daarmee wel onnodig veel noodweer. En als u tóch gaat hardlopen, draag dan in ieder geval schoenen met rubberen zolen.”

 
Deel dit artikel: