16 ℃

Onweer in Nederland… wanneer houdt het op?

Grote delen van ons land zijn getroffen door onweer. Bij de slachtoffers zit de schrik er goed in. “Ik hoorde gerommel in de verte, maar had geen tijd meer om weg te komen. Ineens zat het onweer vlak boven mijn huis”, zegt de 47-jarige Dennis Taf uit Enkhuizen.

Foto: Artem Zarubin / Shutterstock.com

Weerbureau MeteoScience spreekt van een uitzonderlijke situatie. “Ons land is in de afgelopen weken ongenadig hard geraakt door het weer. Eerst een hittegolf en nu dit. En opnieuw zijn dezelfde mensen het slachtoffer. Dat is niet eerlijk”, zegt weerman Thomas Indra.

Volgens de meteoroloog is het einde van de extreme weersomstandigheden nog niet in zicht. “Het lijkt er op dat er nog meer ellende onze kant op komt. Maar eerlijk gezegd is dat ook een beetje de schuld van de mensen zelf”, aldus Indra. “Tijdens de hittegolf zagen we nauwelijks verzet. Dat lag misschien aan de warmte. Maar ook tijdens de onweersbuien zien we dat mensen het weer gelaten ondergaan. Zolang niemand opstaat en zegt: ‘dit pikken we niet meer’, zal het weer niet veranderen.”

Toch zijn op kleine schaal al acties gestart de extreme weersomstandigheden. De 49-jarige Patricia Kleindom heeft een speciale Facebook-pagina opgezet tegen het extreme weer: “Inmiddels heb ik al zeshonderd handtekeningen ingezameld. Die stuur ik vandaag nog op. En daar gaat een stevige brief bij, dat kan ik u garanderen.”

 
Deel dit artikel: