13 ℃

Ongevaccineerde alcoholist Willem noodgedwongen naar kroeg in België

Foto: Olesea Vetrila / Shutterstock.com

Het zijn zware tijden voor alcoholist Willem Dreugmolen uit Meppel. Vanavond kondigt het kabinet opnieuw een gedeeltelijke lockdown af. Zijn vaste stamkroegen moeten voortaan al om 20:00 uur dicht. Voor Willem (54) zit er niets anders op dan met de auto naar België rijden, waar de kroegen wel tot diep in de nacht open zijn.

In een persconferentie maakt het kabinet vanavond strengere coronaregels bekend. De horeca moet eerder sluiten. “Het kabinet realiseert zich niet wat voor impact dit heeft op mensen zoals ik”, zucht Willem. “Voor mensen die gewoon een avondje uit willen is de horecasluiting vervelend, maar voor mij is het een regelrechte ramp.”

Volgens Willem houdt het kabinet onvoldoende rekening met mensen die afhankelijk zijn van alcohol. “Ik werk elke avond netjes mijn ronde af. Ik kom in zes verschillende kroegen, zodat het niet te veel opvalt. Maar zoiets kost tijd, daar ben ik echt niet om 20:00 uur mee klaar.”

In de afgelopen weken moest Willem zich al noodgedwongen lamdrinken op terrassen: “De kroegen kwam ik niet meer in, omdat ik geen QR-code heb. Straks kan ik helemaal nergens meer terecht. De dichtstbijzijnde tap waaraan ik me tot diep in de nacht kan laten vollopen bevindt zich in België.”

Toch is Willem niet van plan om zich te laten vaccineren: “Nee, dat nooit. Ik wil geen gif in mijn lichaam.”

 
Deel dit artikel: