VLIEGDRAMA: “Dit had veel erger kunnen aflopen”

De inwoners van het Friese dorp Bitgum zijn erg geschrokken. Donderdagmiddag stortte een daar een straaljager neer. Het toestel maakte deel uit van een Zwitsers stuntteam, dat tijdens de Luchtmachtdagen een demonstratie zou geven. “Dit had veel erger kunnen aflopen”, zeggen buurtbewoners.

patrouille-suisseDe F5 straaljager kwam tijdens de oefening in botsing met een ander toestel van het stuntteam. Het vliegtuig stortte neer in een weiland. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen.

“Dit had veel erger kunnen zijn”, zegt ooggetuige Juul Tremp in De Telegraaf. “Het toestel had bijvoorbeeld ook de koningin aan boord kunnen hebben, of een atoombom. Je moet er niet aan denken wat er dan zou zijn gebeurd.”

Buurman Tjibbe vult aan: “Het had bijvoorbeeld ook een Nederlandse piloot kunnen overkomen. Voor hetzelfde geld was het ongeluk met de gloednieuwe JSF gebeurd. Dan was het een regelrechte ramp. Godzijdank gaat het nu om een Zwitser. Wij hebben hier niet zoveel met Zwitsers. Laf volk is het. In de oorlog waren ze neutraal. Dat vind ik zo kinderachtig. Bah! Dit ongeluk had heel anders kunnen aflopen, maar helaas, hij leeft nog.”

 
Deel dit artikel: