Onenigheid tussen vaccinontwikkelaars: paprika- of naturelchip in vaccin?

Foto: Maria Kaminska / Everlida / Shutterstock.com

Terwijl het goede nieuws over vaccins de voorpagina’s van de kranten vult, woedt achter de schermen een flinke oorlog tussen de ontwikkelaars. De farmaceutische bedrijven zijn het niet eens over welke chip er in het vaccin geplaatst moet worden.

Kiezen tussen een paprika- of naturelchip in een vaccin lijkt ten tijde van een wereldwijde epidemie misschien een futiliteit, maar voor de farmaceutische reuzen is het een principekwestie. Waar vaccinontwikkelaar Pfizer een voorstander is van de meer uitgesproken paprikachip, is concurrent Moderna juist een pleitbezorger voor de neutrale naturelchip. Zolang er geen akkoord is, kan geen enkel vaccin worden klaargemaakt voor de consumentenmarkt.

Het is dan ook te hopen dat zowel Pfizer als Moderna een voorbeeld nemen aan de vaccinontwikkelaars uit het Engelse Oxford. Daar is inmiddels een samenwerking met chipontwikkelaar Lays: “Wij hebben ons hard gemaakt voor de salt and vinegarchip, maar op verzoek van de Italianen hebben we ons neergelegd bij bolognese. We roepen de andere bedrijven op om dit conflict op korte termijn op te lossen, anders komt er dadelijk helemaal geen chip in het vaccin. En dat kunnen we de elite natuurlijk niet aandoen.”

 
Deel dit artikel: