16 ℃

Onduidelijk of dit standbeeld racistisch is en verwijderd moet worden

Foto: Pluut / Shutterstock.com

Vanwege hun racistische achtergrond zijn veel standbeelden inmiddels beklad, of van hun sokkels getrokken. Van honderden andere standbeelden moet nog worden bepaald of ze racistisch zijn en dus verwijderd moeten worden.

In attractiepark De Efteling is het omstreden standbeeld van Holle Bolle Gijs nog altijd te vinden, maar hoe lang nog?

“Het is een ingewikkelde kwestie”, zegt historicus Cor Ploeger. “Kijk, figuren als Jan Pieterszoon Coen en Winston Churchill waren allemaal racistische hufters. Die haal je dus weg. Maar bij sommige standbeelden ligt het genuanceerder.”

Of het standbeeld van Holle Bolle Gijs kan blijven staan is volgens Ploeger hoogst onzeker: “Gezien zijn postuur genoot Gijs duidelijk van grote welvaart. Onduidelijk is of hij die te danken had aan het koloniale verleden. Ook zijn opvattingen over racisme zijn tot nu toe onbekend. Dat maakt het allemaal erg ingewikkeld.”

Volgens de wetenschapper zou De Efteling zelf een einde kunnen maken aan de onduidelijkheid: “Holle Bolle Gijs roept de hele dag ‘papier hier’. Dat is jammer. Juist nu zou Holle Bolle Gijs een krachtig statement kunnen maken als hij af en toe ‘Black Lives Matter’ roept.”

 
Deel dit artikel: