24 ℃

Onderzoek onthult: Moeders veelal verantwoordelijk voor mislukken zomervakantie

Onderzoek onthult: Moeders veelal verantwoordelijk voor mislukken zomervakantie
Foto: NadyaEugene / Shutterstock.com

Opgezwollen en verbrande schouders na vergeten zonnebrandcrème, de pijnlijke stiltes na urenlange onbegrijpelijke, toeristische routes, vermoeide ruggen met overvolle rugtassen en vastgelopen gesprekken met lokale bewoners die daar geen trek in hebben. Het is slechts een kleine greep van gebeurtenissen die een zomervakantie doen mislukken. Onderzoek heeft nu aangetoond wat eigenlijk iedereen al wist: het zijn de moeders die voor meer dan 80 procent verantwoordelijk zijn voor het systematisch mislukken van zomervakanties.

Het onderzoek, uitgevoerd door het prestigieuze Instituut voor Zomervakantie Analyse en Verantwoordelijkheidsbeoordeling (IZAV), onthult een schokkend patroon. De voornaamste oorzaak van een mislukte vakantie zit hem niet in slecht weer, vertraagde vliegtuigen of autopech, slechte accommodaties of bomvolle toeristische attracties. Echter, zodra een moeder aan boord is van een zomervakantie, worden serene stranden veranderd in oorlogsgebieden van handdoeken, speelgoed en snacks.

“Moeders lijken een magnetische aantrekkingskracht te hebben voor chaos”, zegt Evelyn Accentus, hoofdonderzoeker van IZAV. “Hun vaardigheden om een ontspannen sfeer te transformeren in een panische puinhoop zijn opmerkelijk. Het lijkt erop dat zodra een moeder haar tenen in het zand zet, alle hoop op een kalme vakantie wordt begraven onder bergen speelgoed en vergeten zonnebrandcrème.”

Daarnaast ontdekte het onderzoek dat moeders in staat zijn om binnen enkele seconden de stemming van een hele vakantiegroep om te zetten van “relatieve tevredenheid” naar “totale pandemonium”. Accentus vervolgt: “Dit wordt veroorzaakt door het stellen van een schijnbaar onschuldige vraag zoals ‘Heeft iemand zonnebrandcrème meegenomen?’, wat vervolgens leidt tot een kettingreactie van schuld, chaos en schreeuwen.”

 
Deel dit artikel: