Onderzoek:

“Nog 35 bloedhete zomers nodig voordat FvD-aanhang klimaatverandering erkent”

“Nog 35 bloedhete zomers nodig voordat FvD-aanhang klimaatverandering erkent”
Foto: Delpixel / Shutterstock.com

Er zijn nog zo’n 35 absurd hete zomers nodig voordat ook de achterban van Forum voor Democratie de klimaatverandering erkent. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit Meppel berekend.

Al ruim veertig jaar loopt de gemiddelde temperatuur in Nederland gestaag op. De afgelopen dertig jaar waren volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) wereldwijd zeer waarschijnlijk de warmste decennia in 1400 jaar. Toch kan het volgens de wetenschappers nog ruim dertig jaar duren voordat FvD-stemmers erkennen dat er iets aan de hand is.

“Op basis van het sentiment op Twitter hebben we het zogenoemde ‘erkenningspunt’ berekend”, zegt onderzoeksleider Heino te Bechteld van de Universiteit Meppel. “Uit computermodellen blijkt dat het erkenningspunt bij normale burgers rond het jaar 2000 ligt. Het erkenningspunt bij de gemiddelde FvD-stemmer ligt rond het jaar 2058. Dat is het punt waarop zelfs de aanhang van FvD in de gaten krijgt: ‘gut, het is inderdaad steeds vaker godgruwelijk heet’.”

Toch is er ook kritiek op het onderzoek. Politiek analist Fons Knielen noemt de conclusie van de wetenschappers ‘grote onzin’: “Het is volstrekt onwaarschijnlijk dat Forum voor Democratie in 2058 nog bestaat.”

Foto: KNMI / Universiteit Meppel

 
Deel dit artikel: