16 ℃

TNO-ONDERZOEK: Martelkamers in Brabants dorp veroorzaakten geen geluidsoverlast voor omwonenden

Foto: YT CC / Landelijke Politie Eenheid

De martelkamers die werden ontdekt in een loods het Brabantse dorp Wouwse Plantage waren voldoende geïsoleerd. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO.

De martelcontainers kwamen aan het licht tijdens een grote politieactie in juni vorig jaar. De containers werden vermoedelijk door de onderwereld gebruikt om mensen te martelen. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft TNO een geluidsonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de martelkamers onmogelijk kunnen hebben geleid tot geluidsoverlast in de omgeving.

“De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht”, zei de officier van justitie over de resultaten van het geluidsonderzoek. Zelfs iemand met een bovengemiddeld stemvolume zou buiten de loods niet hoorbaar zijn.

Natuurlijke materialen

Door het onderzoek van TNO wordt duidelijk dat van geluidsoverlast geen sprake kan zijn geweest. De onderwereld heeft bij de bouw van de martelkamers voldoende maatregelen om geluidsoverlast te voorkomen. Eventuele klachten van omwonenden zullen dan ook niet ontvankelijk worden verklaard.

Uit het onderzoek bleek verder dat het isolatiemateriaal voldoet aan alle milieu-eisen. TNO concludeert dat de martelkamers daarmee voldoende duurzaam zijn gebouwd.

Milieudeskundige Iep Klepper prijst de onderwereld voor de bouwkwaliteit van de martelcontainers: “Er is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en men hield rekening met alle geluidsnormen. Het is mooi om te zien dat ook de onderwereld steeds duurzamer wordt.”

 
Deel dit artikel: